DDC Nyhetsarkiv 2010
 

Svensk Form har årets möte på Entreprenörshuset
Svensk Form har riksårsmöte här på Entreprenörshuset. Ett 30-tal personer från hela landet samlas på Grönbetet lördag 22 maj. Och de kommer även att besöka Klong som finns i huset bredvid!

 

ATC Industrial Group och Sparta-strategi.se nya i Entreprenörshuset
I slutet på april flyttade två nya företag in på Entreprenörshuset. Bilder på dem finns här.

  Swedbank flyttar in på entreprenörshuset
Swedbank finns nu etablerat i Dalénum. Från och med 1 mars kommer vi att sitta i Entreprenörshus 105, bredvid Nyföretagarcentrum. Vi är på kontoret varje tisdag. Vill ni komma i kontakt med mig tidigare ring 08-636 22 85 eller maila therese.svennersjo@swedbank.se Anledningarna till att vi finns på Dalénum är många men framförallt vill vi verka i ett klimat som präglas av entreprenörsskap. Swedbank har en historia och en framtid att vara småföretagarnas bank! Att etablera oss närmare kunderna är ytterligare ett steg att närma sig småföretag. Therese.
Länk till Swedbanks erbjudande för småföretagare.

Vi är mycket glada här i Entreprenörshus 105 över Swedbanks vilja att närma sig företagare och företagsamma även rent fysiskt. Att kunna gå till "rummet" intill och få svar och råd är ovärderligt. Dessutom minskar känslan av "vi och dom" som annars lätt kan uppstå. Välkommen Therese! Och tack Håkan för det lokala engagemanget.
  Stillerska filmgymnasiet på Dalénum
I den gamla arbetarmatsalen på Dalénum så är det nu helt andra saker på menyn: t ex identitet, utanförskap och handikapp. Det är temat i några av de dokumentärfilmer som elever från den första kullen av filmare från Stillerska har gjort. Detta är ett ett renodlat filmgymnasium som arbetar med olika typer av filmproduktion, som spelfilm, dokumentärfilm och reklamfilm. Och film har som bekant en lång tradition här på Lidingö... Läs mer om Stillerska här eller i vår artikel.
  Lidingö möter Gotland
4/2 samlades aktörer inom regional utveckling, industri och politik in till ett möte om designmetodik som utvecklingsväg i allmänhet och på de respektive öarna i synnerhet. Detta möte återknöt till tidigare aktiviteter: inspirationsföreläsning i Visby om Dalénum av Per Östling (2008) och de Sommardesignkontor som arrangerats av Anna Hrdlicka (2006-2008), som också var initiativtagare till detta möte.
Medverkade gjorde från Dalénum: Per Östling, Stefan Källander och Anna Hrdlicka. Från Gotland hade vi: Lena Celion kommunalråd, Brita Jacobsson, regionala utvecklingsteamet, Sofia Wollman, tillväxt Gotland, Barbro Ronsten, vårdutecklare Visby Lasarett. Och som extra krydda bjöd vi in Gunilla Söderström, chefsutvecklare Skola Stockholms Stad
.
Besök från Finland: VisioLab

VisioLab är en finsk företeelse (från Nykarleby) som arbetar ungefär såsom vårt Utvecklingskontor. De tog kontakt med oss och vi hade ett givande möte här på Dalénum den 28 januari.

  "Tack för er gästvänlighet! Stort tack till Per, Anna och Stefan för besöket på Dalenum och för er gästvänlighet och trevliga program. Tack Gustav för informationen om Kaospiloterna... Tack Claes och Pernilla för presentationen av SVID. Hoppas att vi kan fortsätta utbytet! Besöket gav oss nya idéer och inspiration att jobba vidare med det viktiga arbetet att ge en autentisk utbildning, att sporra till kreativitet och entreprenörskap och att locka fram det bästa hos varje enskild studerande!"
Bettina Backström-Widjeskog, VisioLab.

VisioLabs hemsida

  Molanders MSD nya på Entreprenörshuset
Molanders MSD (SD står för Sign & Display) har nu just innan jul och nyår flyttat in på andra våningen på Entreprenörshuset. Molanders MSD arbetar med "att effektivisera arbetsflöden hos digitaltryckerier; eller med andra ord att marknadsföra marknadens ledande leverantörer av stora UV-inkjetskrivare samt kringutrustning och material. Så nästa gång du ser en stor och snygg banner i din HM-butik så vet du vem som levererat maskinerna. Här är hemsidan.
  Photoshoppande praktikant plåtar AGA
Under hösten och fram till jul fick vi på DDC låna Miguel Rivera från Medialinjen på Gångsätra gymnasium under ca 2 månader. Miguel är en mästare på bildbearbetning i Photoshop och är dessutom en fin fotograf. Han har därför dokumenterat delar av vår AGA-samling, för användande i en tryckt och digital katalog plus vykort och plancher för försäljning och promotion. Vi planerar att ställa ut dessa (och andra spännande svenska saker) här på Dalénum under arbetsnamnet Forum Dalénum – Formens Rum, och detta kommer att ske i samverkan med Formens Hus i Hällefors. (www.formenshus.se).
     Vi har också fått OK från designsamlaren och reklamgurun Torbjörn Lenskog att komplettera utställningen med objekt från hans "källare" som trots Formens Hus fantastiska innehåll ändå inte är helt tömd. Bland annat finns en gräddvit AGA-spis av klassiskt snitt att släpa ’hem’ till ön... Till sist: Miguel är klar med skolan våren 2010, så om ni behöver någon som är fantastisk på friläggning, retuschering och liknande kan ni kontakta honom redan nu, klicka här!
 

Många på LuciaFika!
Årets Luciafika i Entreprenörshuset var mycket välbesökt och i vimlet kan man till och med se en glimt av vår näringslivschef Cristina Erikson.

 

 

Tema: tjäna pengar på hållbarhet!
På ett välbesökt Town Halll Meeting på Ekoteket på Kulturhuset bjöds på gröna drinkar och flera intressanta föredrag, som till exempel Annevi Sjöberg som frågade publiken hur de skulle använda den nya hållbarhetsguiden (som SVID nyligen lanserat och som hon var initiativtagare till). Här hittar du Hållbarhetsguiden! Eller läs mer på Sveriges Designers hemsida

  Intressant hearing på Energimyndigheten
Den 5e november hölls en hearing om ekodesign- och energimärkningsdirektivet på Näringslivets Hus i Stockholm. En intressant dag om vad det innebär i praktiken. DDC var där.
  Vår första virtuella hyresgäst
Ylva Dalén (ett välbekant efternamn) är en entusiastisk sjukgymnast och uppfinnare som fastnat för att barn har ett spontant behov av att aktivt springa, hoppa, gunga och leka... även om de har funktionshinder. Med de grundtankarna har Ylva utvecklat ett nytt hjälpmedel, Hoppolek, främst för barn med grava neurologiska skador. Hon är även ett bevis för att trots att man lämnat ön kan man vara här virtuellt (att utnyttja möjligheten att hyra rum per timme eller dag för arbetsmöte...) På bilden syns Ylva till vänster.
  Bella Valpolicella
Vinprovningen 11/11 blev en lyckad afton fylld med både kunskap och skratt under initierad ledning av vår interna vinguru Björn. Vi gick hela vägen från vanlig valpolicella via fyllig amarone till härligt söt recioto. Plus pizza! Vad mer kan en entreprenör begära?
  SVIDs Hållberhetsguide lanserad
Syftet med SVIDS Hållbarhetsguide är att få designer, arkitekter, samhällsutvecklare, produktutvecklare, företagare, studerande, forskare och olika organisationer medvetna om designmetodernas roll i arbetet för en mer hållbar utveckling. Researchen för detta snygga och ambitiösa projekt har gjorts av Annevi Sjöberg (som dessutom stod för idén) och Jenny Lundgren står för med bilder och illustrationer) - bägge kommer ursprungligen från Dalénums Utvecklingskontor. Här finns Hållbarhetsguiden!
  Intervju med Jonas Torstensson
Få formgivare har varit så konsekventa i sitt engagemang inom hållbarhet och miljötänkande som Jonas Torstensson. Vi besökte honom på kontoret/utställningslokalen på Mosstorpsvägen på Lidingö. Det är alltid inspirerande med vackra saker som är gjorda på ett genomtänkt sätt - och Jonas är dessutom en man med många kloka tankar. Läs mer här!
  Hitta hit - via Lidingöbanan!
Att åka till Dalénum är enkelt. Här får du en fotografisk guidning in på området för de som åker med den historiska, charmiga och även något bullriga Lidingöbanan
  Provkör elcyklar och elmopeder 19 sep!
Torstensson (ett mycket miljöinriktat design- och arkitektkontor på Lidingö) arrangerar i samarbete med GoodWheel provkörning av elcyklar och elmopeder här på parkeringen utanför Dalénum. Lördagen den 19 september klockan 11-15. Ett snyggt, tyst och klimatsmart sätt att ta sig fram i livet! Vanliga mopeder går som bekant på bensin och de saknar dessutom katalysator. Detta gör dem till stora miljösyndare. Faktum är att om en en bil skulle släppa ut så som en moped skulle den inte få säljas.
FöretagarFrukost 8 september
på Grönbetet i Dalénum

Säsongens första FöretagarFrukost bjöd på nyttig information om företagsförsäkringar från Länsförsäkringar av Willy Svidén. Han berättade om de försäkringar som företag bör ha och vilka skatteregler som gäller för dem. Fredrik Fleetwood, som sitter i styrelsen för Företagarna, berättade sedan mycket engagerat och underhållande om Fuglesangs rymdpromenader och raketfärder. Fredrik som är gammal kamrat till Christer Fuglesang var med nu när Christer blev uppskjuten 4 september.

Fika hos Frida. På Dalénum!
19 augusti så öppnade ett nytt fik på Dalénum. Mor och dotter Thelin tycker det ska bli jättekul att kunna servera folket på Dalénum frukost, lunch eller ett nyttigt och närande mellanmål. Och eftersom Fika hos Frida ligger precis vid ingången till Dalénum är det omöjligt att missa, även om det ännu inte finns någon ny skylt på den gamla vaktkuren....
Läs mer

AGA samlat igen på Dalénum
Det händer mycket här nu. AGAs olika kontor i Stockholm flyttar in i eleganta renovererade lokaler här på Dalénum. I de nya fönstren återspeglas de gamla industritraditionerna med nya ambitioner. AGA har tecknat ett tioårigt hyresavtal med JM om bolagets nya huvudkontor på Dalénumområdet på Lidingö, vilket omfattar cirka 6 500 kvadratmeter kontorslokaler med option på ytterligare ytor.

Ny på 105an: Lagercrantz Form
Erbjuder arkitekttjänster med tyngdpunkt på bostäder, inredningsprojektering och design.
Målet är att nå ett resultat som är funktionellt och vackert, som utgår ifrån användaren, som är resurssnålt och kostnadseffektivt, som är modernt samtidigt som det tål att åldras.

Från Lidingös Näringsliv :Samverkan på Lidingö
Den 23:e april är numera inskrivet som ett speciellt datum i näringslivskrönikan för Lidingö! På bilden ses Christopher Bailey hälsa inte mindre än fyra olika företagarföreningar välkomna till Villa Brevik fördels årsmöten var för sig och dels gemensam efterföljande middag med underhållning. Detta är ett initiativ för att ytterligare öka samverkan i det som kallas för Lidingö Näringsliv. Vi vill återuppta detta med att träffas och dryfta de aktuella företagarfrågorna och kunna agera samfällt gentemot och i samverkan med staden, skolan med mera. Evenemanget samlade över 80-talet företagare från Företagarna, Kvinnor & Företag, Hantverksföreningen och Lidingö Handel (fd Köpmannaföreningen) De positiva omdömena haglade och har fortsatt strömma in på mail efteråt och förhoppningar finns på att även Handelskammarens lokalkommitté ansluter nästa år.
    Future Center Summit 09
Dalenum Development Community i samarbete med IC Community och Leif Edvinsson arrangerar 14-16 maj den tredje sammankomsten för "Future Center"-folk från hela världen. De tidigare två har gått av stapeln i Holland och Italien. Denna sammankomst, som pågår i tre dagar, sker i samverkan med KK-stiftelsen, Näringsdepartementet, Villa Brevik och Nordic Sea. Temat för årets möte är: "Designing a Sustainable Society" - ett ämne som blir allt viktigare för varje år. Se mer på www.fcs3.se
Pontus Schultz kom till Dalénum
Denna dag tog sig Pontus över bron i tid till frukosten som DDC arrangerade på Lidingö Sjövilla. Och denna dag hade det till och med samlats fler folk än förra gången. Pontus har i många år varit en av de riktigt intressanta personerna i mediasverige. Han är journalist, krönikör, debattör samt entreprenör och sedan 2006 är han även chefredaktör och ansvarig utgivare för Veckans Affärer. I över en timme berättade han initierat och underhållande om kaptalism, kriser, bloggar och andra konstigheter.

Nu vet vi hur vi erövrar Europa
Den 12 mars samarrangerade Dalénum Development Community (DDC) och Enterprise Europe Network (EEN) ett seminarium med namnet Europrenör 2009. Syftet var att erbjuda information och inspiration till företag med lust att erövra Europa. DDC inledde med att hälsa välkomna och introducera föreläsarna. Här följer en kortkort resumé av vad vi fick oss till livs. Lars Ilmoni beskrev Nuteks roll som koordinator för EEN i Sverige. Håkan Sehlin och Jenny Laine från EEN följde upp genom att ge konkreta exempel på hur deras nätverk av servicekontor kostnadsfritt bidrar med information, råd och förmedling av europeiska affärskontakter. Därefter tog Peter Hedberg från konsultfirman Brann AB vid. Han förklarade vad vi bör tänka på för att trygga våra intressen ur ett varumärkesperspektiv. Patent, mönsterskydd, upphovsrätt är några av de rättigheter som vi kan och bör registrera. Sedan var det Sverker Littorins tur. Han inspirerade med hjälp av fascinerande exempel från sitt eget entreprenörskap. Med målande exempel illustrerade han vikten av att se möjligheterna. Stephan Engström på Länsförsäkringar fick oss att förstå värdet av att ha ett fullgott försäkringsskydd vid leverans av gods till och från Sverige. Lidingöföretaget AkeBoose, verksamt inom tryckeribranschen, tjänade som framgångsexempel. VD Anna Kull-Bööse berättade om hur de gick tillväga för att skapa stor efterfrågan för AkeBooses produkter runt om i Europa. (Förutom dessa höll Nils Ribbing ett föredrag om affärskultur i olika länder, Peter Lindberg från Vinnova berättade om FoU-stöd och Jenny Laine återkom för att informera om stöd från EU). Eftermiddagen ägnades åt workshops där vi som deltog fick klockrena svar på våra knivskarpa frågor. Stort tack för en givande dag!
Martin Engelbrecht Reklam & PR www.merpr.seDDC och Europrenör 2009 på Nacka FöretagarTräff
På Nacka Strand 18 februari så gick Nacka FöretagarTräff av stapeln. I år var det fler utställare än någonsin, ca 130, och med 1000 besökare var det även den mest välbesökta träffen hittills. DDC passade på att besöka våra grannar på andra sidan vattnet och att slå ett slag för Europrenör 2009, vår heldag tillsamman med Enterprise Europe Network om att göra bättre affärer inom EU. "Det är roligt att se det levande företagslivet här och att de kan marknadsföra sig tillsammans", säger Stefan Källander. "Och det skulle vara spännande att göra något liknande på Lidingö!"


Lars Wieselgren

Formens hus hemsida
Reseberättelse från en resa
till Hällefors och Formens hus

Torsdagskvällen 15 januari packade Utvecklingskontoret in sig i en Volvo Herrgårdsvagn och åkte till Hällefors för möte och samtal med folket på Formens Hus. Hällefors är en gammal bruksort som höll på att tömmas på folk men där invånare och politiker visat mod, klarsyn och entreprenörskap vad gäller att ta ett ansvarsfullt helhetsgrepp kring hur samhället kan och ska fungera. Lars Wieselgren, rektor på FIDU Förberedande DesignUtbildning och dessutom VD för Formens Hus, samt Roland Gustavsson berättade ortens historia för oss. Och det som berättades är faktiskt en fantastisk historia. Vi kan bara rekommendera att åka dit och tala med dem på plats. Oerhört inspirerande! För att värna om traktens särart och möjligheter har man satsat på lokala förmågor och initiativ. Tillsammans med Carl-Jan har här byggts upp Måltidens hus och vid gymnasiet finns även en restaurangutbildning. Med bland andra Torbjörn Lenskog har Formens Hus byggts upp, en av Europas finare samlingar av form och design. Och ledande arkitekter har grundligt analyserat staden och verkat för prioriteringar vid bostadsplanerandet. Man har även satsat på högkompetensutbildning inom stålindustrin och kulturskolan är obligatorisk för barnen. Vid ålderdomshemmet finns Minnets park där miljöerna får de äldre att minnas och tala om sina liv, och Sinnets park där miljöerna får dig att känna och uppleva med hjälp av vatten, ljud, dofter, ljud och färger. Ett underbart projekt som borde spridas till alla våra hem och boenden. Allt detta är alltså gjort i en kommun som inte har obegränsade offentliga medel. Formens Hus vidgar sina satsningar på ett hållbart samhälle och vi är glada och inspirerade över samarbetet och samtalen. Tack Lars och Roland från UKD. Vi ses här nästa gång!

Föredrag av Fölster blev populärt
Mer än 60 personer samlades 14 januari på Expot här i Dalénum för att lyssna på Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, och för att äta frukost. Bland besökarna fanns representanter från Företagarna, Entreprenörshuset, Lidingö kommun, Gångsätra gymnasium, Nyföretagarcentrum och Utvecklingskontoret. Här bjöds på många tänkvärda ord om dagens ekonomiska situation; orsakerna till den och även hur situationen ska kunna förändras. På samma sakliga och sitt stilla optimistiska sätt tog Fölster också upp miljöfrågor och påpekade att i tider som denna så är det ett gyllene tillfälle att satsa offensivt och effektivt på miljöinvesteringar. Kloka ord som smakade bra, och en bra start på ett nytt spännande år.

Första Frukostminglet på DDC - med Senior Advisers
Ett tjugotal besökare från Dalénum och resten av Lidingö bjöds på smörgås, kaffe och information om bland annat EU-business. Tanken med Frukostminglen är att de ska vara återkommande och att företagare och entreprenörer ska kunna träffa varandra och andra på ett enkelt och givande sätt


TILL ARKIVERADE NYHETER
2006-2008
Lidingö möter Gotland
VisioLab från Finland
Nya: Molanders MSD
Praktikant Miguel
Många på Luciafika
Town Hall Meeting på Ekoteket
Hearing på Energimyndigheten
Vår första virtuella hyresgäst
Bella Valpolicella vinprovning
SVIDs Hållbarhetsguide
lanserad
Intervju med Jonas Torstensson
Hitta hit
Elmopeder och elcyklar
Säsongens första FöretagarFrukost
Fika hos Frida
AGA samlar sig på Dalénum
Lagercrantz Form: ny på 105an
Samverkan på Lidingö
Future Center Summit 09
Pontus Schultz kom till Dalénum
Europrenör 2009 genomfört
Europrenör 2009 på Nacka FöretagarTräff
Utvecklings-
kontoret på resa till Hällefors
Stefan Fölster på Dalénum
Frukostmingel med Senior Advisers
NYHETER
ARKIV