Stillerska Filmgymnasiet - med film som framtid


Mauritz Stiller är idag kanske mest känd som den som upptäckte Greta Garbo. Efter en både kort och misslyckad regikarriär i Hollywood återvände han sjuk till Sverige för att sedan dö. Men innan dess hann han dock göra ett 50-tal framgångsrika filmer... . bland annat Gösta Berlings saga samt Herr Arnes penningar. Och nu har han även fått ett gymnasium döpt efter sig: Stillerska Filmgymnasiet.

Den perfekta platsen
Här på Lidingö startade svensk films första storhetstid med Svenska Bios filmateljé och regissörer som Mauritz Stiller och Victor Sjöström. På Läroverksvägen 9 byggdes en inspelningsateljé år 1911 där ett 20-tal filmer per år spelades in ända tills verksamheten flyttades till Filmstaden i Råsunda. Och sedan ska vi inte heller glömmas AGAs alla filmprojektorer. Med andra ord, historien finns redan på Lidingö - nu är det dags att skapa en ny framtid.
       "Det här är perfekt för oss", berättar Anette Lorenzen, "Vi har ett helt hus för oss själva. Med filmvisningsal, en atélje med green screen och alla de rum vi behöver för undervisning och arbete". "Och det är roligt att Lidingö kommun hade en kulturvision samt att de var så positiva till oss", fortsätter Clas Rizell. Näringslivschefen Marianne Engvall sade till exempel i en pressrelease att: "Vi hoppas att Lidingö på sikt kommer att bli ett av många nav i den satsning som Storstockholm nu gör på film".
       Stillerska är ett renodlat filmgymnasium som arbetar med olika typer av filmproduktion, som spelfilm, dokumentärfilm och reklamfilm. Utbildningen omfattar allt bakom kameran; från manusskrivande, produktionsplanering och regi till ljud, ljus, scenografi och redigering. Samtidigt läser eleverna även det estetiska programmet för att få högskolebehörighet (om de mot förmodan skulle vilja välja en annan bana). Den tekniska plattformen innehåller som förutom gängse branschverktyg egna bärbara Apple-datorer och användandet av Google Apps så att alla kan kommunicera och dela information samt idéer på enklast möjliga sätt.

Med en hektisk mjukstart
Stillerska startades av Anette och Clas tillsammans. Anette är kreativ ledare samt rektor och Clas är huvudlärare i film, och förutom deras förkärlek för rörliga bilder och svarta kläder så har de även gemensamt att de utstrålar en kraftfull entusiasm, vilja och ambition.
       "Tidigare arbetade vi tillsammans med film på Tyresö Gymnasium. Men vi ville skapa något eget, något som inte är nertyngt av strukturer och parametrar", säger Anette. "Det var en lång process att bli godkända av skolverket, fortsätter Clas, "Sedan gick det fort. Godkännandet kom december 2008. Eleverna sökte in i januari. Skolan började i augusti. Hela våren var därför mycket hektisk, men fantastiskt rolig. Samtidigt blev det ändå en mjukstart eftersom vi inte är så många. Det blir familjärt, alla är delaktiga och vi kan skapa nya traditioner tillsammans. Alla som kommer hit är extremt intresserade av film och de är duktiga. Därför har vi också höga förväntningar på dem".
      "Två viktiga saker är att eleverna redan från början får arbeta med riktiga projekt och att vi skapar breda och konkreta kontakytor med branschen och med skolor som Stockholms Filmskola och DI samt med Film i Stockholm. Under första teminen har vi börjat med kortfilmer och dokumentärer bland annat för Amnesty. Och i maj kommer vi ha visningar av det som gjorts här plus att eleverna presenterar egna konst- och filmprojekt".
       Och vem vet, kanske några av dem kommer att göra stor succé i Hollywood... eller så kommer Lidingö att bli det nya Hollywood.
Här är Stillerska Filmgymnasiets hemsida