Fika hos Frida (och Eva). Här på Dalénum!


Om man kan hitta till Dalénum så är det inte svårt att hitta till Fika hos Frida. Kafét, som öppnade 17 augusti, ligger nämligen precis i ingången till området, i den gamla vaktkuren. Man kan se det som en liten bild av den förändring som håller på att ske här. Från ett traditionellt inhägnat industriområde med vaktkur och gallergrindar till en helt ny stadsdel där företagande och boende blandas på ett hälsosamt sätt - och där du möts med ett glatt léende av mor och dotter Eva respektive Frida Thelin. Fiket är ett riktigt familjeföretag, Eva och Frida har nämligen involverat makar, systrar och sambos i verksamheten. "Det är två saker som är viktiga för oss. Man ska göra det som är roligt . Och man ska göra det man är bra på", säger Eva. "Jag bor på Lidingö, och jag har arbetat på ön hela mitt liv så när detta tillfälle kom så passade det perfekt. Jag visste att det var det vi letade efter, även om jag inte drivit något kafé förut". Frida däremot har mat och dryck i blodet (och en pojkvän som är kock). "Tidigare har jag bland annat arbetat på Långängens Gård och Restaurang Flyt samt som bartenderi Halmstad och i fjällen".

Både frukost och lunch
På menyn finns kakor, smörgåsar, sallader samt kaffe och té i alla olika former (espresso, cappuccino och latte) och färger (vitt, rött, svart och grönt). "Det mesta gör vi själva, inklusive egen juice och egna smoothies", berättar Eva, "sedan säljer vi också ekologisk saft och biodynamisk juice. Vi har också ett läckert hårt bröd från Jämtland, ekologiskt gårdskaffe från Brasilien som är 100% bourbon (en kaffesort som är känd för lite extra sötma) och olika téer. "Gårdskaffet, precis som det kaffe som vi serverar, kommer från ett litet rosteri i Göteborg som heter da Matteo", fortsätter Frida. "Vi tycker att det är viktigt att arbeta med små, kvalitets- och miljömedvetna firmor".
       "Inredningen består av olika typer av möbler och porslin så att det känns som om man vore hemma", förklarar Eva."Eftersom många saker faktiskt kommer hemifrån, inskjuter Frida med ett skratt, så är det inte så svårt för mig att få den känslan". Och den uppmärksamme kafébesökaren ser att längst upp på en av hyllorna står en gammal stilren radioapparat från AGA. "Vi tycker det är jättekul med den tradition som finns här, fortsätter Eva, "faktum är att vi först tänkte döpa stället till Kuvösen eftersom det är en AGA-uppfinning"
      Inne på Fika med Frida finns sex bord. Och det är även möjligt att fika ute, även om omgivningen fortfarande bär spår av "The Total Extreme MakeOver" som har skett i detta hörn av Dalénum i samband med att AGA samlar alla sina resurser hit. "Vid möten, konferenser och sådant så kan vi se till att det finns något gott att äta och dricka, säger Frida, "och vi har redan "catrat" för Stillerska Gymnasiet som precis nu har flyttat in i samma hus som vi.
       Det är mycket som händer på Dalénum nu. Så därför är det skönt att du nu kan börja dagen med en god smörgås och en välgjord cappuccino på Fika hos Frida. Eva och Frida hälsar er alla hjärtligt välkomna in!