Torstensson Art & Design. En stark förespråkare för hållbart tänkande.

 
Vi träffade Jonas Torstensson över en fika på kontoret på Mosstorpsvägen. Utanför det bruna huset står en elegant retroinspirerad röd elmoppe samt en smidig elcykel (från den svenska firman GoodWheel som Torstensson precis nu har börjat marknadsföra här på Lidingö) och inne i utställningshallen finns många av de spännande saker som skapats här under åren. På bordet står den klassiska ljusstaken Stumpastaken av returaluminium (som sålts i mer än 25 000 exemplar) och håller kaffet varmt. Och de eleganta koppar som vi använder är gjorda av återvunnet glas från skrotade TV-apparater och bildskärmar. Jonas själv dricker té och bjuder förutom på goda hembakade kakor även på många tänkvärda ord:
          "Det viktigaste med miljöarbete är att agera. Att bryta gamla beteenden, och att ta steget. Även om det bara är ett litet steg. Ta äpplen som exempel... Hur många äppelträd finns här det på Lidingö? Och hur många av dessa äpplen hamnar på backen för att bara ruttna? Skulle det inte vara möjligt att samla ihop alla äpplen istället och göra Lidingö-must eller något annat? Kan det bli mer närodlat än den egna villatomten? På 30-talet hade vi svenska äpplen året runt. Idag importerar vi från andra sidan jorden, från Argentina eller från Nya Zeeland." (Exempel: 10 kiwifrukter från Nya Zeeland motsvarar en mils resa med bil i miljöpåverkan.)
          "Vi måste bli praktiska, att gå från ord till handling. Ett annat bra exempel på det lilla steget är Johan Tells bok "100 sätt att rädda världen". Det är en underhållande bok med enkla handfasta tips som till exempel att sporta grönt; att jogga från hemmet istället för att ta bilen till gymmet. Många av tipsen kan verka triviala, men det viktiga är att vara aktiv och att bryta tankemönster. I våra moderna hem har vi massor av apparater som genererar energi och värme. Sedan har vi ytterligare maskiner som ska sänka temperaturen... Varför? Förr i tiden var det inte ens säkert att alla rum i huset uppvärmda". (Exempel: uppvärmningsbehovet minskar med 15,4% med sänkt innetemperatur från 21 till 19 grader.) "Men idag har vi vant oss vid att energi är billigt och det finns oändliga mängder. Ett annat exempel på det är våra bilar. En kamrat till mig skulle byta bil och han funderade på att långtidshyra en stadsjeep - eftersom han tyckte han behövde en stor bil till sin dykarkurs en gång i veckan. Varför inte hyra en stor bil när det verkligen behövs, eller åka taxi istället?
         "Allt kan förändras. Mot slutet av 80-talet rengjordes alla kretskort med freon. Och det fanns definitivt inget annat sätt att göra det på. Och papper var tvunget att blekas med klor. Det visade sig attt kretskorten kunde rengöras med vatten. Och tack vare stark efterfrågan på klorfri blekning så gick det att tillverka klorfritt papper. Som företagare kan du också agera. De två glasbruk som vi anlitar idag använder sig av förnyelsebara energikällor; biogas respektive grön el dvs Bra Miljöval-el (som är några öre dyrare). För oss är det självklart att väga in hållbarhetsperspektiv i upphandlingar, och i ett av fallen var vi en pådrivande faktor till bytet. Alla kan påverka. Och det gäller även kommuner... Ett väldigt nära liggande exempel var när en kommun köpte in städtjänst till en lägre timkostnad än vad som är praktiskt möjligt om städföretaget ska kunna betala avtalsenlig lön samt sociala avgifter och skatter. Vilken signal ger det? Här på Lidingö har vi ambitionen att vara en hälsosam kommun med ett väl utvecklat miljötänk; alltså borde vi vara en förebild med hur vi agerar och hur vi sköter upphandlingarna. Det är inte så svårt om man bara vill!"
         "Världen kan förändras med goda ideer och kreativa lösningar. Ta som exempel den toalett som Dr Pathak utvecklat har förbättrat vardagen och hälsan för miljontals människor och speciellt för de kastlösa som var längst ned i det indiska samhället (Han är vinnare av 2009 års Stockholm Water Prize). Visst är det bra med vackra ord och goda intentioner. Men det bästa är ändå saker som kan förändra vår verklighet. Så vad som verkligen skulle behövas här på Lidingö är en bra utbildning som omfattar entreprenörskap, hållbarhet och retorik. Tänk på vad som skulle kunna hända om vi fick en generation av handlingskraftiga innovatörer som tänker miljövänligt och hållbart och som dessutom kan argumentera för sin sak. Det är dags att sluta snacka. Gör något!"

Torstensson Art & Design finns på Mosstorpsvägen 18 på Lidingö. Där kan du se och även inhandla smarta saker och snygga presenter (eller en el-moped). Hemsidan är torstensson.se emailen är info@torstensson.se och telefonnumret är 08 765 35 90.

Torstensson Art & Design är ett familjeföretag på Lidingö som arbetar med både formgivning och arkitektur. Produkterna är glas, fat, skålar, karaffer och ljushållare av olika slag samt specialprodukter för företag och privatpersoner. Jonas Torstensson arbetar i många olika material som t ex glas, aluminium och papper; men i princip allt skapas av returmaterial eller tillverkningsspill och produkterna är redan från början förberedda för att också kunna återvinnas, "sopor är råvaror som hamnat på fel plats". Jonas utbildade sig till industridesigner på Konstfack i Stockholm och tog sin examen i mitten av 1980-talet. Sedan Torstensson Art & Design startade i mitten av 80-talet har företaget varit inriktat på att agera på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Företagets tjänstebilar går på etanol och vid längre resor åker man tåg. Kontorets drivs av grön el, avfallet källsorteras eller komposteras och emballage samt förpackningsmaterial återanvänds. Torstensson Art & Design är anslutet till miljödiplomeringen vid Sinf Miljö och är även miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas.