Finn upp 2008 på Dalénum
Finn upp, som startade 1979, är ett nationellt projekt som ska stimulera kreativiteten hos skolbarn och inspirera en ny generation uppfinnare, innovatörer och entreprenörer. Målet med Finn upp är inte främst att skapa kommersiellt gångbara uppfinningar - utan det är själva resan dit som ska vara utvecklande och lärorik. Vinnande bidrag har ibland varit mer komplicerade saker som jordvärmesystem eller en ny typ av skiftnyckel men även enkla lösningar på vardagsproblem och smarta produktförbättringar - t ex var en flaska med en extra kork på sidan för enklare påfyllning. Andra listiga vinnare genom åren har varit en en krycka med inbyggd ficklampa i handtaget, en genomskinlig brödrost (så att man själv kan se när brödet är lagom rostat) och en osynlig slipshållare (som kom från Torsviks skola).

Dalénum Development Community är ett av Finn upps lokala samarbetskontor. I mars 2007 och april 2008 har vi anordnat uppfinnarmässor och regionala Finn upp-tävlingar i Dalénum Expo där Lidingös unga uppfinnare kan tävla. Innan dess har vi även sett till så att lärare och elever, i sina egna klassrum, fått tillfälle att möta innovatörer och entreprenörer från Lidingö.

Finn upp 2008
Totalt sett deltog 99 glada och innovativa grupper från Torsviks-skolan
. Och faktum är att nivån på idéerna var häpnadsväckande hög, det fanns massor med saker som var så smarta att de borde ha funnits i produktion redan. Ytterligare ett bevis på idéhöjden är åtta grupper delade på plats 1-5. Vinnarna var Anna och Fanny (bild 2) som skapade ett nytt smartare patientkort. De och den grupp som uppfann strandparasollet (bild 1) med inbyggt omklädningsrum får delta i regionsfinalen i Sigtuna. Tredje pris gick till en listig lösning på problemet med försvinnande strumpor i tvätten, den gruppen hade dessutom uppfunnit ett verktyg för att hantera varma saker i ugnen (bild tre).

Mer information kommer snart....

Läs gärna Lidingösidans reportage.