Minnesmärke över Gustaf Dalén, av Bror A Marklund
I december 2006 donerade Lidingö Hemvärn en gipsskiss gjord av Bror A Marklund till vår utställning av Gustaf Dalén-memorabilia. Vi tackar Tommy Eklund, som var den som stod för överlämnandet och alla de andra för denna speciella och unika gåva. Det färdiga verket, statyn "Minnesmärke över Gustaf Dalén", skänktes till staden 1945 och placerades då på baksidan utanför det gamla stadshuset, våren 2006 flyttades verket till den nya rondellen i korsningen Södra Kungsvägen/Läroverksvägen.

Statyn som är 2, 65 meter hög och huggen i västkustgranit består av två delar. På den nedre delen finns ett reliefporträtt av Gustaf Dalén med inskriptionen "Gustaf Dalén, uppfinnare, nobelpristagare, kommunalman. Hans ljus lyser över all världen, vägledande, räddande." och den övre delen består av symboliska figurer vilka beskriver hans gärningar och uppfinningar.

Bror Marklund, som levde mellan 1907-77 var verksam som skulptör och tecknare. Hans konst har beskrivits som rå och hednisk med medeltida drag - och med brutalitet, uråldrighet och det monumentala som genomgående tema. Själv sa han: "Att göra en vacker grunka, det blev aldrig av". Under sin livstid erhöll han flera priser, bl.a. Kungens medalj och Sergelpriset. Mest känd är han för bronsportarna till Historiska museet, "Thalia" i foajen till Malmö Stadsteater, "DNA-molekyl" i Uppsala, portalomfattningen till Polishuset i Stockholm samt bronsportarna till S-E-bankens huvudkontor i Stockholm,1959 efterträdde Bror Marklund sin namne Bror Hjorth som professor i teckning vid Konsthögskolan, och blev ledamot i Konstakademien 1953. Marklund var Carl Milles elev på Konsthögskolan på 1920-talet och han tillbringade slutet av sitt liv på Rudboda gård här på Lidingö.